Tagrende/hängränna på stalden

Den lille svinestald, der nu skal være brændeskur, har fået nye vægge og yderbeklædning. Vi vil også ha’ en tagrende/hängränna på, først og fremmest for at beskytte bygningen, men også for at kunne opsamle og bruge vandet og så for ikke at blive våde i nakken, når vi henter brænde i regnvejr! 🙂

Som I måske kan huske, renoverede jeg for nogle år siden de gamle træ-tagrender på hovedhuset. De er siden blevet afmonteret og erstattet med stål i forbindelse med tagrenoveringen.  Jeg har derfor en hel kasse rendejern i laden, så den lille stald skal selvfølgelig have trætagrende!

Det hele foregår i hovedhøjde – stalden er ikke ret høj – så det er ikke så kompliceret. Først skruede jeg rendejernene op, så regnvandet burde løbe helt ud i den ene ende. Bygningen er skrup-skæv, så retningen gav lidt sig selv (sagde han håbefuldt …).

Herefter byggede jeg tagrenderne af 22×140 mm gran-facadebrædder. Hvor enderne mødte hinanden, har jeg lavet bladsamlinger med overfræseren. Det hele blev limet med snedkerlim og skruet sammen. Jeg har siden lært, at det traditionelle materiale til den slags opgaver, hvor træet skal kunne tåle en del vand, er aspetræ. Det brugte man også til fordertrug, gulvbelægning i stalden osv. Aspe-brædder har jeg så ikke lige i laden, så disse må holde, så længe de kan. Jeg har tænkt mig, når det bliver lidt varmere i vejret, at behandle indersiden af tagrenden med linolievoks for at beskytte den lidt og for at tætne evt. sprækker i bunden. Sidst brugte jeg trætjære, men det er ikke så smart, når vandet skal bruges til at vande vores mad med.

Bladsamling

Jeg har sat en kæde på, som vandet kan løbe ned af – ellers har det en tendens til at løbe tilbage langs undersiden af tagrenden. Kæden havde jeg også lige i laden! 🙂 NU skal jeg bare finde en tønde …

Nu mangler jeg bare lidt regnvejr, så jeg kan finde ud af, om renden er nogenlunde tæt, og om vandet løber i den rigtige retning. Jeg har lidt dårlige erfaringer med lige det 😀

Nu med tagrende

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.