Hvordan gik det med hør-projektet?

I april tilsåede jeg tre bede med hørfrø. Fordi jeg elsker hørblomsternes blå farve, og fordi der dukkede et landsdækkende projekt om at dyrke hør op på radaren.

Og hvordan gik det så med min hørproduktion? Tja – hønsene er ellevilde med resultatet.

Jeg tabte min mobiltelefon, så kameraet gik i stykker. Det gav lige et par måneder uden kamera i lommen midt på sommeren, og pludselig mister man overblikket over, hvornår hvad egentlig skete i den periode. Sjovt, men også tankevækkende.

Jeg ved, at mine hørplanter blomstrede SÅ fint og blåt. Men har altså ingen billeder af det …

Jeg såede to forskellige slags frø i tre forskellige bede. Uden intention om at skulle gå hele vejen til hørgarnsproduktion (selv om jeg da heller ikke udelukkede det helt).

Så der er en del forskellige parametre at evaluere på her:

– Hvordan teede de to forskellige slags frø sig?

– Hvordan fungerede de tre meget forskellige bede til hørproduktion?

– Og kan man så anvende planterne til noget, udover at de er smukke og insekterne er glade for dem?

Jeg såede ca. 1 kvm frø fra frøprojektet i et solbeskinnet bed i køkkenhaven. De kom tæt og fint, og blev lange og ranke. Masser af blomster og masser af frø. Rigtig god oplevelse. I samme bed, lige ved siden af de første frø, såede jeg de hørfrø, jeg havde købt fra Impecta. De kom også fint, men blev ikke nær så høje og ranke. Hvis jeg skulle lave hørgarn (og nej, det nåede jeg aldrig til), så ville jeg bestemt foretrække at lave det af de plantestilke, der kom ud af de første frø.

Jeg høstede naturligvis alle planterne og hængte dem til tørre i brændeskuret. Sorterede også en skålfuld frø fra, så jeg kan så igen til næste år. Tog bare frø fra de lange planter.

Resten har så hængt til tørre i brændeskuret indtil nu, hvor hønsene virkelig mangler noget at beskæftige sig med i hønsegården. Og jeg har fundet ud af, at de elsker at plukke hørfrø.

De tre bede, jeg tilsåede, teede sig meget forskellige. Bedet i køkkenhaven var ubetinget bedst til formålet. I skovhaven havde jeg sået i to meget forskellige bede:

– et ret fugtigt/frodigt bed med masser af sol: Der druknede hørplanterne i ukrudt.

– et mere skyggefuldt og knap så fugtigt bed. Der gik det lidt bedre, men slet ikke lige så fint som i køkkenhaven.

Jeg har ingen billeder …

Jeg kommer helt sikkert til at så hør igen til næste år. Om ikke andet, så for at have noget at give til hønsene om vinteren. Men jeg kunne også godt tænke mig at kunne høste hørfrø til rugbrøds-produktionen. Så nu skal jeg finde et bed, der minder om det, jeg anvendte i køkkenhaven. En sydvendt skråning, der ikke bliver for våd, hvis det bliver en våd sommer, og uden for meget ukrudt. Glæder mig allerede.

Men først skal vi lige igennem vinteren, der tyvstartede med en halv meter sne for et par uger siden. Lige nu er det lidt varmt igen med 5-6 grader og sol, og sneen er næsten smeltet væk igen. Man kan næsten bilde sig selv ind, at det snart er marts …

Først skal vi dog igennem endnu en Corona-jul, og mon så ikke vinteren kommer tilbage igen?

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.