Hügelkultur – eller hügelbäddar på svensk

Sidste lørdag var vi på frøkursus hos Cathrine på Orø. Cathrine er også ved at anlægge skovhave, og hun har planer om at lave et eller flere ‘hügelbeet’. Sådan en sag kendte vi ikke noget til, og så bliver man jo nysgerrig! Så nu har vi ‘researchet’ på hügelkultur, som det også hedder, og det lyder bare helt oplagt til os. Man tager:

1. En masse træ-affald (carbonholdigt). Stammer, grene, stumper,… eller fx al det træ med svampe på, som jeg skovlede op af brændekælderen i påskeferien, og som nu ligger i en bunke ved siden af kompostbeholderen, ‘indtil videre’.

2. En masse græs-affald (kvælstofholdigt). Fx al det tørre græs, jeg er startet på at rive sammen de steder, hvor græsset ikke har været slået i årevis, og hvor det er blandet med gamle brændenælder (endnu mere kvælstofholdigt).

3. Så graver man en rende, hælder træaffaldet i, fylder op med græsaffald, og endelig topper op med jord (som jeg så ikke lige ved, hvor jeg skal tage – men mon ikke jeg kan finde et sted på vores ‘lille grund’?)

4. Når det har sat sig lidt (et par måneder – måske bliver det bare et par uger….), og træ og græs er begyndt at kompostere, så der udvikles varme, så er det klar til at så. Ideelt set skulle jeg altså være startet i efteråret – men der var vi der jo ikke, og mon ikke det stadig kan nås?

Jeg tænker at starte med 2 hügelbäddar (som jeg nu har fundet ud af, at det hedder ved at spørge på Facebook gruppen Permakultur i Småland). I den ene tror jeg, at vi skal ha’ krydderurter, og i den anden skal vi i hvert fald så de frø af aspargessalat (lactuca sativa), som vi også fik med hjem fra frøkurset.

Tak for inspiration og frø til Cathrine og Annette 🙂 Hvis vejret vil, går jeg i gang 1. maj! Fortsættelse følger …

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.