Hügelbädd – del 2

IMG_2231

Vi havde en aldeles vidunderlig “rødbede”-ferie på Gammelgaard, hvor vi – med gode venners hjælp (og mad!!) – nåede en hel masse. Jorge, Karin og Marco fik ryddet hele gårdspladsen for gamle landbrugsredskaber, små-træer, der var ved at brede sig, og en masse højt græs. Pludselig havde vi eftermiddags-aftensols-terrasse også!

This slideshow requires JavaScript.

I mellemtiden kunne Steffen så lave tagrender, og jeg kunne endelig få lov at eksperimentere med mit hügelbädd! I påskeferien havde jeg slæbt en masse gammelt svampeinficeret brænde op fra kælderen, som nu lå i en stor bunke ved komposten. Græsbunken, både fra weekenden før og fra Karins rivearbejde, blev større og større, og så havde jeg også en masse grene fra diverse buske og træer, jeg havde studset for bare at kunne komme omkring. Så materiale manglede jeg ikke.

Det første sted jeg havde afmærket – midt på gårdspladsen – var det helt umuligt at grave. Nogen havde på et tidspunkt spredt en masse små sten (ral), så planerne blev hurtigt ændret. I stedet blev det til et hesteskoformet bed lige foran et stengærde, med rabarber lige bag, og sol det meste af dagen. Det kan kun blive godt! Og grave-arbejdet var nemt (bortset fra at få spaden gennem græstørven!): Vi har den fineste, fineste muldjord. Det bliver sjovt, det her 🙂

Først markerede jeg formen på mit bed med et reb og skrællede græstørven af og lagde i tre bunker rundt om det kommende bed. Derefter gravede jeg ca. et spadestik muldjord af og lagde i andre tre bunker. Og så var jeg klar til at komponere højbedet: Først et lag gammelt brænde, som jeg dækkede med friske grene med spæde blade og et første lag tørt græs. God blanding af kulstof og kvælstof.

Så et lag grene mere, fulgt af græs og blade – og så var det tid til at trampe og vande. Det fik Steffen lov til i en pause fra tagrenderne.

Næstsidste lag bestod af al græstørven fra før, men nu med græssiden nedad. Til slut et ordentlig lag af den fine muldjord. Slutresultatet fik jeg ikke fotograferet, da jorden først kom på mandag, hvor regnen stod ned i stænger. Jeg skulle hilse og sige, at våd muldjord er mega-tungt at arbejde med…. Men hügelbädden blev da vandet igennem!

This slideshow requires JavaScript.

Mandag aften måtte vi desværre tage hjem til Danmark igen – men til Kristi Himmelfart skal der plantes og sås krydderurter. Jeg kan næsten ikke vente.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.