Böcker

NYHETER

Nya böcker i 2021 är bland annat två böcker av professor Håkan Wallander från Lunds Universitet, som höll en digital föreläsning om jord för oss i januari (läs gärna mitt blogginlägg om jord).

Egentligen är det ju jorden, vi odlar – och om vi inte tar hand om jorden och allt livet i den, så dör vi. Båda böckerna har jag själv läst igen och igen och igen, och jag kan bara rekommendera dem!

Jord – funderingar kring grunden för vår tillvaro var årets trädgårdsbok i 2013 och Trädgårdsboken om jord från 2016 ger många helt konkreta anvisningar till hur man gör som trädgårdsägare om man vill sköta jorden och livet i den.

Den tredje nya boken i år är Dave Goulsons nyaste bok på svenska (finns också på danska, men inte i vår butik) Den vilda trädgården. Jag älskar Dave Goulsons böcker! En sådan fin blandning av kunskap om insekter och mångfald och humor! Helt perfekt till Corona-isolation! 😉 Och säkert också till en kopp te i sommarträdgården. Läs den!

Senare på året kommer det flera böcker – följ med här på sidan!

 

Största och viktigaste boken i vår lilla skogsträdgårds-bokhandel är naturligtvis fortfarande Skogsträdgården – odla ätbart överallt. Philipp Weiss och Annevi Sjöbergs bok om skogsträdgårdsodling kom på våren 2018 och blev snabbt så populär att den korades som årets trädgårdsbok 2018. Det är verkligen en mäktig bok – med allt man behöver veta om skogsträdgårdsodling, båda som nybörjare och efter ett par år med skogsträdgården.

Innan de gav ut den stora skogsträdgårdsboken skrev Philipp och Annevi en mindra bok om Fleråriga grönsaker. Så om man bara vill skumma lite på ytan, är den här boken en bra kandidat. Det finns också ett mycket intressant avsnit om näringsinnehåll i flera av växterna i boken.

En tredje bok som vi använder nästan varje dag är Steven Barstows bok Around the World in 80 Plants. Steven är från England men bor sedan många år i Norge, där han odlar fleråriga grönsaker i sin trädgård vid kusten. Boken är späckad med information om plantor, anekdoter och recept från hela världen. Väldigt spännande att läsa och superbra som uppslagsbok.

Vi har också lite på danska, om någon dansk kommer förbi (eller svensk som kan läsa danska). Tycho Holcomb och Karoline Nolsø Aaens bok Permakulturhaven utgavs ett år innan Skogsträdgårdsboken och täcker samma ämnen, utan att vara lika voluminös som den svenska boken.

Äntligen har vi Fantasilater – eventyrlige blomstersalater av Aiah Noack till de som gillar varierad sallad med många blommar och färger. I den finns också riktigt intressante avsnitt om smakkombinationer, så sallad inte bare blir sallad.

Vi villa gärna ha en svensk eller dansk bok om topplistkupa-biodling – men det finns inte ännu. Kanske hittar vi på något annat om bin och biväxter.