Spännande nytt i butiken:
Kokboken ”Mad med flerårige grøntsager” av Thea Hestbjerg, Karoline Nolsø Aaen och Tycho Holcomb har äntligen kommit!
Intressanta recept med perenna örter från skogsträdgården fyller självklart det mesta av denna läckre boken, men det finns också en inspirerande introduktion om bland annat smak, tips och tricks till skörd och en genomgång av 32 av författarnas fleråriga favoritgrönsaker.
En stor och viktig bok i vår lilla skogsträdgårds-bokhandel är naturligtvis fortfarande Skogsträdgården – odla ätbart överallt. Philipp Weiss och Annevi Sjöbergs bok om skogsträdgårdsodling kom på våren 2018 och blev snabbt så populär att den kårades som årets trädgårdsbok 2018. Det är verkligen en mäktig bok – med allt man behöver veta om skogsträdgårdsodling, båda som nybörjare och efter ett par år med skogsträdgården.
Innan de gav ut den stora skogsträdgårdsboken skrev Philipp och Annevi en mindra bok om Fleråriga grönsaker. Så om man bara vill skumma lite på ytan, är den här boken en bra kandidat. Det finns också ett mycket intressant avsnitt om näringsinnehåll i flera av växterna i boken.
En tredje bok som vi använder väldigt ofta är Steven Barstows bok Around the World in 80 Plants. Steven är från England men bor sedan många år i Norge, där han odlar fleråriga grönsaker i sin trädgård vid kusten. Boken är späckad med information om plantor, anekdoter och recept från hela världen. Väldigt spännande att läsa och superbra som uppslagsbok.
Egentligen är det ju jorden, vi odlar – och om vi inte tar hand om jorden och allt livet i den, så dör vi. Vi har två fantastiska böcker om jord, som verkligen kan rekommenderas: Jord – funderingar kring grunden för vår tillvaro av professor Håkan Wallander från Lunds Universitet var årets trädgårdsbok i 2013 och Trädgårdsboken om jord av Håkan Wallander m.fl. från 2016 ger många helt konkreta anvisningar till hur man gör som trädgårdsägare om man vill sköta jorden och livet i den.
Skogsträdgården fungerar inte om inte det finns en mångfald av levande varelser i den. Därför har vi också Dave Goulsons nya bok Den vilda trädgården som handlar om precis detta. Jag älskar Dave Goulsons böcker! En sådan fin blandning av kunskap om insekter och mångfald och humor! Helt perfekt till Corona-isolation! Och säkert också till en kopp te i sommarträdgården. Läs den!
Vi har också lite på danska, om någon dansk kommer förbi (eller svensk som kan läsa danska). Tycho Holcomb och Karoline Nolsø Aaens bok Permakulturhaven utgavs ett år innan Skogsträdgårdsboken och täcker samma ämnen, utan att vara lika voluminös som den svenska boken.
Och sen har vi naturligtvis deras nya bok Mad med flerårige grøntsager. En efterlängtad kokbok om fleråriga grönsaker som många kanske är lite ovana vid att använda i köket.
Äntligen har vi Fantasilater – eventyrlige blomstersalater av Aiah Noack till de som gillar varierad sallad med många blommar och färger. I den finns också riktigt intressante avsnitt om smakkombinationer, så sallad inte bare blir sallad.