Böcker

När man håller på med omställning från ett storstadsliv är det mycket nytt man ska lära sig. Vi behöver mycket kunskap vi inte har med oss från det livet vi levde innan. Man kan lära mycket på kurs, på sociala medier, av andra omställare – särskilt när det handlar om konkreta kunskaper. Men vi vet att vi inte har särskilt bra minne – och då är det bra med böcker! Några av de böcker vi har haft mest glädje av har vi också till försäljning i vår lilla bokförsäljning, och nedan hittar ni de titlar vi har på hyllorna.

Böcker kan också stimulera till mera filosofiska tanker och idéer, och de senaste böckerna i butiken är av den mera filosoferande typ:

Det levande av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren kom i 2023 och handlar om den gränslösa relationen mellan naturen och människan. Det finns mycket i den boken att tänka länge över, och ett exempel finns på sidan 289: ”Förespråkare för en ”grön omställning” brukar sällan föra fram budskap om systemförändringar. Snarare brukar det handla om byte av energikälla, transportsätt och återvinning, men aldrig om förändringar i grunden.”

Meningen med landet av David Jonstad är en personlig berättelse om att lämna storstadslivet och hitta meningen med livet (och landet) i ett nytt liv på landet. Absolut inte rosa-färgad, men fortfarande en bok som ger mersmak på ett annat liv än det många storstadsmänniskor lever. ”… Det skulle vara möjligt för oss att kliva in i rollen som en sorts jordens trädgårdsmästare, i stället för dess kolonisatör. … Det handlar kort och gott om att rå om en plats. Så att den gagnar både oss människor och allt annat liv på platsen.” (s. 42-43)

 ”Överdriven inriktning på att maximera antalet lustfyllda stunder i livet, i kombination med bristen på känsla av sammanhang (som kräver begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet, red.) – däri ligger en stor del av förklaringen till varför så många människor inte mår så värst bra i det moderna samhället.” (s. 88)

Sedan tidigare har vi följande böcker:

Skogsträdgården – odla ätbart överallt av Annevi Sjöberg och Phillip Weiss var den första boken vi införskaffade till butiken. En svensk bibel om skogsträdgårdsodling (som vi verkligen saknade när vi påbörjade vår skogsträdgårdsresa i 2016. Massor om anläggning av skogsträdgård och plantförädling – och en lång lista med plantporträtter.

Nötodlarens handbok av Philipp Weiss kom i 2022. Ett praktverk och ett ’must have’ för alla nötodlare i Norden!

Fleråriga grönsaker är också skriven av Annevi och Philipp. En mindre bok om den delen av skogsträdgården som kanske flest vet minst om – nämligen de grönsakerna man inte behöver börja om med varje år.

Around the world in 80 plants av Steven Barstow, som odlar i Norge, handlar också om grönsakerna. Boken är späckad med information om plantor, anekdoter och recept från hela världen.

Mad med flerårige grøntsager av Karoline Nolsø Aaen och Tycho Holcolmb handlar om hur vi gör mat med dessa för många okända fleråriga grönsakerna. Boken er på danska – men ännu finns et helt enkelt ingen bok på svenska om matlagning med fleråriga grönsaker.

Permakulturhaven, också av Karoline och Tycho, är en dansk bok om permakulturodling. Förrutom skogsträdgårdsodling finns också kapitel om köksträdgårdsodling och djurhåll.

Den vilda trädgården av den brittiska entomologen och författaren Dave Goulson handlar om hela den mångfald av insekter vi behöver och inte vill vara förutan. Och om hur vi gynnar dem. Jag älskar Dave Goulsons böcker – en sådan fin blandning av kunskap om insekter och mångfald och brittisk humor.

Jord – funderingar kring grunden för vår tillvaro och Trädgårdsboken om jord av Håkan Wallander som är professor på Lunds Universitet handlar om den som ligger till grund för all odling: Jorden. Och om hur viktigt det är att vi blir bättre på att ta hand om jorden och sköter den och livet i den.